Currently looking at the St Sidwell’s CofE Primary School project

The school was awarded central government funding to completely redevelop its premises in a Victorian inner-city area of Exeter.  The current buildings, a two-range Victorian schoolhouse and a low-key 1960s block, had suffered from piecemeal alteration and were regarded as unfit to deliver a modern curriculum.  We were appointed to design a new one-form entry primary school building with an attached 26-place nursery.

The design for the new building was developed in close consultation with school governors, staff, local residents, parents and children.  The concept is a reworking of the two-range school, one range contains the school hall and the other a two-storey classroom wing, linked with a library and reception area.  The two ranges enclose an outdoor ‘heart space’ with a landscaped amphitheatre where the whole school can gather.

The new building was built ‘around’ the existing school allowing the original building to remain fully operational during construction.  This approach minimised disruption and saved on the cost of temporary accommodation.

View in street view